Opatření Covid-19

Domů> Opatření Covid-19> Provoz školy od 1.září

Provoz školy od 1.září

Opatření a provoz školy od 1.září

                              INFORMACE K PROVOZU ŠKOLY OD 1.ZÁŘÍ 2021

Kdy a jak?

  1. – 9. ročníky se scházejí ve svých kmenových třídách, vstup do budovy Tyršova 68 i do budovy Husovo nám. 19 není nijak omezen. Do budovy Žitomířská 760 je stále vstup možný pouze předním vchodem.

3.A a 3.B budou mít umožněn vstup mezi 7:20 a 7:30.

2.A, 2.B a 3.C navazují od 7:30 do 7:40.

První třídy budou mít svůj vlastní harmonogram.

 

Základní hygienická pravidla stanovená Ministerstvem zdravotnictví ČR:

*Aktuální platné mimořádné opatření : pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95), zdravotnická obličejová maska nebo obdobný prostředek naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek) normy ČSN EN 14683+AC, které brání šíření kapének

Standard úklidu:

Provádění úklidu je stanoveno vnitřním předpisem školy a prokazatelně s nimi budou seznámeni zaměstnanci, kteří úklid provádějí.

 

Kdo nemusí mít povinnou ochranu dýchacích cest?

https://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/w210730a-0705.pdf

 

Kdy a jakým způsobem  bude probíhat testování žáků?

Naše škola bude i nadále provádět samotesty PCR ze slin ve spolupráci s laboratoří Spadia.

Testování proběhne 1. září a 8. září ve všech třídách. Žáci se testují sami, zvládnou manipulaci s odběrovou sadou. Vyučující pouze dohlížejí a po odběru opatřují odběrovou ampuli příslušným čárovým kódem.

Odkaz na video: https://www.youtube.com/watch?v=Suxtpq1HiE8

 

Kdo se bude testovat?

Všichni žáci.

 

Kdo se nebude testovat?

Testování nepodstupují děti a žáci, kteří jsou 14 dnů po kompletní vakcinaci a  po prodělaném onemocnění COVID-19 (po dobu 180 dní od prvního pozitivního testu na covid-19). 

Testovat se dále nemusí dítě nebo žák, který doloží negativní výsledek testu provedeného v odběrovém místě. Takový test nahrazuje pouze ty termíny testování ve škole, při kterých je výsledek testu stále platný (tedy 7 dní od PCR a 3 dny od antigenního testu).  

Žáci předávají potvrzení o negativním testu z odběrového místa, o dokončeném očkování nebo o prodělání COVID-19 (po dobu 180 dní od prvního pozitivního testu na covid-19) třídnímu učiteli. 

 

 

Jaký je postup, když se některý žák odmítne testovat?

Pokud se dítě nebo žák screeningovému testování nepodrobí, bude se moci prezenční výuky účastnit, ale za podmínek nastavených mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví k preventivnímu testování (použití ochrany dýchacích cest po celou dobu pobytu ve škole ve všech prostorech školy).

 

Pokud rodiče odmítnou testování PCR testy poskytnuté školou, ale přinesou si vlastní, např. Atg ze slin, bude jim to umožněno?

Pokud je daný antigenní test na seznamu těch, kterým MZ vydalo výjimku   (viz ZDE ), bude ze strany školy akceptován. Test musí být proveden přímo ve škole v době testování všech tříd. Zákonný zástupce zodpovídá za to, že test byl uskladněn a bylo s ním manipulováno dle doporučení v příbalovém letáku.

 

Jaký je postup v případě, pokud žák odmítne testování i nošení ochrany dýchacích cest?

V případě, kdy dítě či žák odmítne jak testování, tak nošení ochranného prostředku škola neumožní dítěti či žákovi osobní přítomnost na vzdělávání či poskytování školských služeb. V případě, že dítě či žák odmítne nosit ochranný prostředek až v průběhu poskytování vzdělávání či školských služeb, škola (školské zařízení) je povinna takové dítě či žáka izolovat od ostatních osob a kontaktovat zákonného zástupce.

 

Jaký je postup po provedení PRC testu?

Po provedeném PCR testu je materiál odvezen do laboratoře a do doby obdržení výsledku testu ( SMS zákonnému zástupci) se žáci řídí mimořádným opatřením k nošení ochrany dýchacích cest. To znamená, že žáci nosí ochranný prostředek ve společných prostorech školy, v případě, kdy jsou usazeni, ochranný prostředek mít nemusí. 

V případě, že zákonný zástupce obdrží SMS s pozitivním výsledkem PCR testu svého dítěte, musí neprodleně informovat vedení školy!

Laboratoř Spadia zasílá škole souhrn výsledků také.

 

 

Bude se testovat i ve školní družině?

Nebude, školní družina je součástí školy, ve školní družině platí výsledek školního testu a režimová opatření platná pro dobu vyučování.

 

 

Jaká režimová opatření budou ve školní jídelně?

Školní jídelna Bezručova 1099 je samostatný právní subjekt, který si zpracovává vlastní opatření platná pro školní stravování. Opatření ve školní jídelně budou dostupná na viditelném místě přímo ve školní jídelně a na webu ŠJ. Strávníci naší školy jsou povinni tato opatření respektovat.

 

Provoz školy bude probíhat v souladu s doporučením MŠMT a MZ s přihlédnutím k organizačním a personálním možnostem školy a místním podmínkám. 

Upozornění:

Všechna opatření včetně testování slouží k bezpečnějšímu a trvalému prezenčnímu vzdělávání ve škole. Testováním nesmí docházet k oslabení ostatních režimových opatření realizovaných ve škole. Testování má screeningovou funkci.

Na základě výsledků získaných testováním bude rozhodnuto centrálně o dalším postupu. Po ukončení testování bude další testování pokračovat pouze na lokální úrovni v návaznosti na aktuální vývoj místní epidemiologické situace. 

 

Dokumenty