Novinky

Domů> Novinky> Informace k přijímacímu řízení na střední školy

Informace k přijímacímu řízení na střední školy

Letošní přihlašování na střední školy a celý proces přijímacího řízení bude digitalizován pomocí systému DIPSY (Digitální přihlašovací systém). Systém bude od poloviny ledna přístupný pro střední školy, které do něj vloží potřebné informace a od 1. února bude přístupný pro rodiče (zákonné zástupce), aby si mohli příslušné informace vyhledat a podat přihlášky ke vzdělávání.

Přihlášku ke vzdělávání na střední škole bude možné podat od 1. 2. 2024 do 20. 2. 2024.

MŠMT spustilo webové stránky k přijímacímu řízení. Stránky jsou hlavním zdrojem informací, které s novým systémem průběhu a přijímání do středních škol a konzervatoří souvisí, a to jak pro uchazeče a jejich zákonné zástupce, tak pro základní a střední školy.

Webové stránky budou postupně doplňovány o další informace, zahrnou návody, jak v přijímacím řízení postupovat, metodické a informační přehledové materiály, harmonogram přijímacího řízení a další dokumenty s přijímacím řízením související.

 
Informační systém

Informační systém, který bude zpřístupněn prostřednictvím webových stránek https://www.prihlaskynastredni.cz/rodice-zaci.html, umožní:

Změnou právních předpisů dochází k digitalizaci procesu přijímacího řízení do středních škol, a to počínaje přijímacím řízením konaným v roce 2024. Hlavními principy nově zavedeného systému přijímacího řízení jsou: 

  • ➢ Elektronické přihlašování: informační systém o přijímacím řízení umožní podávat přihlášku elektronicky na základě prokázání totožnosti, dále v podobě výpisu z informačního systému bez prokázání totožnosti, a rovněž zůstane zachována přihláška v listinné podobě. 
  • ➢ Zautomatizování přijetí uchazečů do konkrétní školy na základě stanovené prioritizace (preference) zvolených oborů středního vzdělání s pomocí informačního systému, a to bezprostředně po vyhodnocení výsledků přijímacích zkoušek. 
  • ➢ Navýšení počtu přihlášek na tři (resp. až pět v případě podání přihlášek do oborů vzdělání s talentovou zkouškou), a to dohromady jak pro obory středního vzdělání s maturitní zkouškou bez talentové zkoušky, tak pro obory středního vzdělání bez maturitní zkoušky. 
  • ➢ Umožnění dvou pokusů uchazeče při konání jednotné zkoušky, a to nově i pro uchazeče, kteří se hlásí pouze na jeden obor středního vzdělání s maturitní zkouškou, kde se jednotná zkouška povinně koná. 
  • ➢ Prodloužení období pro konání školní části přijímacích zkoušek tak, aby nedocházelo k překryvu termínů a školy měly prostor pro organizační zajištění zvýšeného počtu uchazečů. 
  • ➢ Odstranění povinnosti zohlednit jako jedno z kritérií přijímacího řízení výsledky předchozího vzdělávání ze základní školy; střední školy si však mohou toto kritérium dobrovolně zvolit. 
  • ➢ Konání druhého kola přijímacího řízení obdobně jako je nastaveno kolo první, a to včetně jednotných termínů a povinnosti zohlednit v rámci kritérií pro přijetí výsledky jednotné zkoušky. Třetí a další kola již však budou v kompetenci ředitelů škol.

Dokumenty